21 Ιουλίου 2010

Η αναβίωση τού Φειδιππίδειου Δρόμου - 2.500 χρόνια από την νικηφόρα Μάχη τού Μαραθώνος.


Με μεγάλη συγκίνηση και αίσθημα υπερηφάνειας, ανακοινώθηκε από τους Μαρία Πολύζου, Πρωταθλήτρια Ελλάδος και Κάτοχο του Ρεκόρ Ελλάδος στον Μαραθώνιο Δρόμο και Τάκη Σκουλή, Μαραθωνοδρόμο και αθλητή μεγάλων αποστάσεων, η αναβίωση του Φειδιππίδειου Δρόμου, στο πλαίσιο της επετείου των 2,500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Οι αθλητές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 στις 06.00 από την Ακρόπολη και θα τρέξουν στα χνάρια του Φειδιππίδη μέχρι τη Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα, διανύοντας μία απόσταση 520 χιλιομέτρων. Την 1η Αυγούστου, τερματίζοντας στον Τύμβο του Μαραθώνα ο Δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή προς τιμήν των αθλητών.

Το 490 π.Χ όταν οι Αθηναίοι πληροφορήθηκαν τα σχέδια των Περσών να πολιορκήσουν την Αθήνα, έστειλαν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια. Οι Σπαρτιάτες όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και οι Αθηναίοι πολέμησαν γενναία για την ελευθερία με μόνους συμμάχους τους Πλαταιείς.. Η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε το ενδοξότερο γεγονός της Αθηναϊκής ιστορία και οι Αθηναίοι δεν έπαυσαν ποτέ να τιμούν τη μάχη και τους 192 πεσόντες Αθηναίους με γιορτές και επισκέψεις στον τύμβο.

Μετά από 2,500 χρόνια, για να τιμήσουν τους προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία των Ελλήνων, και για να αναδείξουν τον άθλο του ημεροδρόμου Φειδιππίδη, οι αθλητές Μαρία Πολύζου και Τάκης Σκουλής αποφάσισαν να αναβιώσουν τη διαδρομή του Φειδιππίδη.

Όπως δηλώνει η Μαρία Πολύζου: «Πιστεύω βαθύτατα ότι η δική μας προσπάθεια δεν θα αποτελέσει ένα μονοσήμαντο αθλητικό γεγονός, αλλά έναν αγώνα ψυχής και ζωής που θα αναδείξει το θρύλο του Φειδιππίδη, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Μάχη του Μαραθώνα. Δεν φιλοδοξούμε η πραγματοποίηση του Φειδιππίδειου Δρόμου να είναι προσωπική μας υπόθεση.»

Με την αναβίωση του Φειδιππίδειου Δρόμου, το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ του ημεροδρόμου θα σφραγίσει με μοναδικό τρόπο την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, και θα εξαπλωθεί το μήνυμα της επετείου σε όλο τον κόσμο όπου εκατομμύρια δρομείς -μέσω των 1700 μαραθωνίων που διοργανώνονται κάθε χρόνο- δοξάζουν το όνομα της πόλης του Μαραθώνα.
Το πρόγραμμα του Φειδιππίδειου Άθλου:
Δευτέρα 26 Iουλίου 2010

Αναχώρηση από την Αθήνα στις 06.00 κάτω από την Ακρόπολη

Τετάρτη 28 Iουλίου 2010

Άφιξη στη Σπάρτη

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Πέρασμα από την Αθήνα

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Άφιξη στον Τύμβο του Μαραθώνα.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΟΙ 10 ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ

Ειπόντος τινός:
«Ω, Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτως πάρει;»
Λεωνίδας έφη: «Ει μεν οίεσθέ με τωι πλήθει δειν πιστεύειν, ουδ' η πάσα Ελλάς αρκεί -βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν- ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός


Όταν κάποιος του είπε:
«Με τόσους λίγους έρχεσαι, Λεωνίδα, να διακινδυνεύσεις απέναντι σε τόσους πολλούς;»
Ο Λεωνίδας είπε: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο πλήθος, δεν αρκεί ούτε ολόκληρη η Ελλάδα -αφού αποτελεί μικρό μέρος σε σχέση με το πλήθος εκείνων. Αν όμως πιστεύετε ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις αρετές του καθενός, τότε και ο αριθμός αυτός είναι ικανός


(Πλούταρχος, Λακωνικά Αποφθέγματα)

Μανθάνειν ἐν μὲν τῷ Οὐρανῷ τὸ ὁρᾶν, ἐν δὲ τῇ Γῇ τὸ ἀναμιμνήσκεσθαι.

Μακάριος ὁ διὰ τῶν Μυστηρίων διελθών, οὗτος γιγνώσκει τῆς ζωῆς τὴν ἀρχὴν καὶ τὸν σκοπόν!

Ὄλβιος ὅστις ἰδὼν κεῖνα εἶσ’ ὑπὸ χθόνα· οἶδε μὲν βίου τελευτάν, οἶδεν δὲ διόσδοτον ἀρχάν!


Πίνδαρος, Ποιητὴς τῶν Ἱερῶν Ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ Προφήτης τοῦ Ἀπόλλωνος ἐν Δελφοῖς.



Και τί να πω αύριο στον Ήλιο;

«Σήκω, σαΐτεψε το φίδι, πώχει αφήκει

η παλιά φιδομάνα και που τώρα

πάλι τη γην ολόγυρα γυρεύει

στις δίπλες του σφιχτά για να τυλίξει»;

«Ξύπνα», να πω, «Τιτάνα Εσύ, και πάλι,

κυκλόφερε τα θεία πατήματά Σου,

τα θεία Σου τα σκιρτήματα τριγύρω

στο φοβερό ερπετό που ξαναζώνει

τη γη κι ο οσκρός* του αρχίνισε να τρέχει

στις θείες πηγές Σου, φαρμακώνοντάς τις»;


«Ο διθύραμβος του Ρόδου», Άγγελος Σικελιανός


* οσκρός = κεντρί, δηλητήριο
Ο Έλληνας, τέκνο του ΔευκΑλίωνος, μάχεται συνΕχώς!